jueves, 14 de junio de 2012

Josep Pla



 “ L’essencial per a aprofitar un viatge, és prendre’l com a finalitat mateixa. S’ha de viatjar per a descobrir amb els propis ulls que el món és molt petit –i, per tant, que cal fer un esforç per a dignificar la visió, fins a arribar a veure les coses en gran. S’ha de viatjar per a saber que una passió, una idea, un home, només és important si resisteix una projecció a través del temps i de l’espai. El viatge, en efecte, és el millor remei que existeix per a combatre la malaltia de la proximitat. Per això ha estat sempre utilíssim per als polítics i els intel·lectuals, que són les professions humanes que solen confondre amb més facilitat el picar de peus sobre un mateix rajol amb el caminar. És en aquest sentit, em sembla, que els antics entenien el desplaçar-se. Ho consideraven un bon mètode per a saber prescindir de petiteses, de detalls, per a saber copsar, de les coses humanes, l’essencial.
    L’aventura és una altra part del viatge. És la flor, el perfum de l’atzar i de la diversitat. De vegades és una porta que se us obre davant un món insospitat.
23 de desembre de 1928 "
Josep Pla
Caps-i-puntes. OC XLIII, 329

4 comentarios:

  1. Caram, avui ens portes en Pla, l'escriptor descriptiu per excel·lència...
    Estic molt d'acord en que la gràcia d'un viatge, més que en el destí final, rau en el que vas vivint a mida que el vas fent; com deia en Machado:" Caminante no hay camino, se hace camino al andar"...
    Penso que la vida també és com un viatge i em de gaudir de les petites vivències que ens trobem cada dia al llarg del camí que anem fent, i que no sabem on ens portarà...
    Petons de bona nit.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. És un gran escriptor, sens dubte. La vida és, com tu ben dius, un viatge ple de peripècies. Les aventures per mar que emprenen herois com Ulisses o Eneas podrien ser una metàfora de la vida: ple d’entrebancs per poder arribar a aconseguir els nostres objectius. El més important no és la victòria, no? Sinó el camí fins a aconseguir-la. Ja que has citat Antonio Machado, aprofito per escriure un proverbi molt interessant del mateix autor:

      XLIII
      Dices que nada se pierde,
      y acaso dices verdad;
      pero todo lo perdemos
      y todo nos perderá.

      Eliminar
  2. Per poder-se estimar cal, sovint, saber mantenir una certa distància. Altrament, no podríem valorar l'altre en tota la seva bellesa i dignitat. Està comprovat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Com diu Pla: No hay nada como alejarse un poco para curarse de la psicosis de la proximidad, de la deformación de la proximidad.
      I en moltes ocasions, un mateix no és conscient dels efectes devastadors de la proximitat fins que intenta allunyar-se! Viatjar és comprendre la immensitat de l'univers, la petitesa que és l'ésser humà.

      Eliminar