lunes, 9 de abril de 2012

El árbol de la ciencia




He aquí el primer libro que he leído de Pío Baroja. Suficiente para apasionarme por su obra, para observar el pesimismo, el engaño de centenares de vidas, el significado de justicia, el amor y  la filosofía de Schopenhauer. 


- ¿ De manera que el amor en el fondo es un engaño?
- Sí, es un engaño como la vida misma; por eso alguno ha dicho, con razón: una mujer es tan buena como otra y a veces más.[···]
- Eso será para la persona que no quiere.
- Claro, para el que no está ilusionado, engañado... Por eso sucede que los matrimonios de amor producen más dolores y desilusiones que los de conveniencia. 
- ¿ De verdad cree usted eso?
- Sí. 
- Y a usted qué le parece que vale más: ¿engañarse y sufrir o no engañarse nunca?

4 comentarios:

  1. Un diàleg molt interessant, veig que ets una enamorada de la filosofia...
    Estic d'acord amb aquesta afirmació, perquè si un matrimoni és per amor i t'enganyen ho passes fatal , però si és de conveniència, només et fereixen l'orgull... Però en un matrimoni per amor no té perquè haver-hi enganys ni patiments...I deixa entendre que si un matrimoni és de conveniència, l'engany no es considera com a tal???
    A mi també m'agrada filosofar, però no tinc paciència per llegir-ne els llibres...
    Petons.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Enamoradíssima de la filosofia:) El dolor és directament proporcional a l'amor, no? Com més estima una persona, més profund és el dolor quan apareix l'engany. No obstant això, com tu dius, que un matrimoni sigui de conveniència no justifica la mentira.
      Un petó, M. Roser.

      Eliminar
  2. Molt xulu el passatge!
    Però Baroja en aquest llibre diu que la ignorància dóna la felicitat, d'aquí el nom, l'arbre de la ciència ens porta a la perdició, perquè saber implica desenganyar-se, decepcionar-se per les coses. Ho contraposa a l'arbre de la vida, que segons ell tampoc és la resposta, perquè viure sense saber i ser feliç per la ignorància de les coses tampoc és bo...
    El mateix passa amb l'amor... Quan volem saber massa, ens podem fer mal...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Mill deia: " Val més ser un Sòcrates insatisfet que un porc satisfet." La felicitat que és fruit de la ignorància és efímera. L’arbre de la ciència ens pot conduir cap al desengany, però també ens pot aproximar a les portes d’una felicitat intel•lectual més profunda que no pas la de la vida, no? Saber massa sobre l’amor pot ser devastador, però és un pilar fonamental de la vida, forma part de la nostra existència. Viure sense estimar és com llegir un llibre sense comprendre res. Gràcies per comentar. :)

      Eliminar